Smarphonegebruik en jouw focus


Er zijn maar weinig dingen die zoveel van onze aandacht vragen als de smartphone. De gemiddelde Nederlander onderbreekt tussen de 70 en 120 keer per dag zijn bezigheden om de telefoon te checken.

Focus op wat belangrijk is
Je voor langere tijd kunnen focussen op één taak is één van de belangrijkste middelen die je hebt in je leven. Alles wat enigszins de moeite waard is vereist focus over een langere tijd. Hoe kan je bijvoorbeeld ergens goed in worden als je om de minuut je taak moet onderbreken om te checken of je geen whatsapjes hebt.

De versnippering
Onverdeelde aandacht is de eerste stap naar focus en meesterschap. Als je altijd bent afgeleid door je smartphone zal je ook nergens écht goed in worden. Ook zorgt overmatig smartphone gebruik voor overprikkeling en burn-out klachten. Ik overhoorde laatst in de bibliotheek een groepje meisjes van een jaar of 18 praten over hun vriendin die thuis zat met een burn-out. 18 jaar oud en een burn-out. What a time to be alive.

Gereedschap, niets meer en niets minder
De smartphone is één van de meest geniale uitvindingen van de afgelopen 15 jaar. Je hebt alles binnen handbereik, je telefoon, je agenda, je mediabox, je walkman. Waar veel mensen fout gaan is dat ze vergeten dat de smartphone net als elk ander apparaat een tool is. Gereedschap dus. Tegenwoordig zie je dat veel mensen zichzelf als gereedschap laten gebruiken door hun telefoon. Als je een mooie hamer thuis hebt dan zou je je daar ook niet constant door laten afleiden toch?

TIP: Zet als je iets gaat doen wat jouw aandacht vereist je dataverbinding en notificaties uit. Zet deze pas weer aan op het moment dat de taak volbracht is.

Een reactie achterlaten

WhatsApp WhatsApp mij